24 januari

De officiële website van het Utrechts Joods Monument is opgeheven. Het adres www.joodsmonumentutrecht.nl linkt nu door naar pagina's binnen het domein van het Joods Monument (joodsmonument.nl), de site waar de landelijke informatie over alle joodse slachtoffers staat.

Hiermee komt gelukkig een eind aan het gemodder dat correcties op de gegevens die op het fysieke monument staan niet of slecht worden doorgevoerd op de bijhorende site. De ervaring van Jim Terlingen is immers dat het JCK de site met de landelijke gegevens wèl goed bijhoudt als er reacties binnenkomen.

Het is dieptriest dat het zo lang heeft moeten duren, voordat tot deze omzetting besloten is. Terlingen, de ontdekker van de vele fouten op het fysieke monument, heeft immers de problemen rond de site regelmatig aangekaard. Zie ook eerdere berichten op deze blog. Dankzij de inzet van het Utrechtse GroenLinks-gemeenteraadslid Floor de Koning, die Terlingen hierin steunde, gingen eind november 2018 de neuzen de juiste kant op bij de gemeente Utrecht en de voormalige stichting Joods Monument Utrecht. En dat is goed nieuws.

Nog wel een paar kanttekeningen:

* De datums die op dit moment boven de nieuwe pagina's staan (zie de afbeelding) kloppen niet. Er staat 17 oktober 2018. Dat is curieus. Pas eind november 2018 is besloten tot de beheer-wijziging van de site. En begin januari was de oude site nog online. Vanwaar deze anti-datering? Een vergissing?

* De gegevens die begin januari 2019 zijn doorgegeven door een bevriende amateur-onderzoeker (en die ook hier staan), zijn nog niet doorgevoerd. Ze zijn toen gestuurd naar het e-mailadres dat op de oude site stond. Zijn deze wellicht niet doorgegeven door de toenmalige websitebeheerder? Weten doet hij het niet, maar het zou Terlingen niets verbazen.


Hoe de site er vandaag uitziet.