13 januari

Twee weken geleden verstuurde een mij bekende amateuronderzoeker me een e-mail. Hij heeft geen behoefte aan de publicatie van zijn naam op het internet. Ik zal hem daarom ‘P.’ noemen.

Uit wat 'P.' schrijft, blijkt dat er nóg meer fouten staan op het monument en in het onderzoeksrapport. Hij heeft de mail ook gestuurd naar het e-mailadres dat op de site van het Joods Monument Utrecht staat. Dus hopelijk komt het daar gauw op.

Wat ontdekte ‘P.’?

1. Ontbrekende naam
De eerste fout gaat over een persoon die niet op het monument vermeld staat en die ook niet wordt genoemd in het gemeentelijke rapport. De joodse familie Limburg uit Tuindorp, dat toen viel onder de gemeente Maartensdijk, bestond uit vader (Jonas), moeder (Henriëtte) en de kinderen Elkan en Sien. Ze zijn allevier omgekomen. Op het monument staan Jonas, Henriëtte en Elkan. Maar Sien niet. Heel erg vreemd. Nog vreemder is het dat dit niet aan het licht gekomen is in het gemeentelijke onderzoek.

Het lot van Sien werd in 1999 al beschreven in het boek ‘Joodse kinderen in kamp Vught’ van J. de Moei. Ze werd in juni 1943 met het zogenoemde kindertansport uit Vught via Westerbork op transport gesteld naar Sobibor. Ze werd maar 3 maanden oud.
Zie ook: https://www.joodsmonument.nl/nl/page/28549/sien-limburg

Geboortemelding van Sien (Siny) in het Joodsche Weekblad, 13 maart 1943

2. Verkeerde sterfmaand
‘P.’ heeft ook ontdekt dat de sterfdatum van zoon Elkan onjuist staat op het fysieke monument. Hij is overleden op 6-6-1943 in Vught. Op het monument staat 6-1-1943. Deze fout valt overigens niemand aan te rekenen. Tot voor kort stond in alle officiële lijsten de verkeerde datum. Hulde aan de ontdekker: 'P.'

3. Verkeerde correctie
Dat aanrekenen geldt helaas wel voor nummer drie. In het gemeentelijke rapport staat een correctie vermeld betreffende het uit Duitsland naar Nederland gevluchte meisje Slata Goldwasser. Ze is door de Duitse bezetter uit het Joodse Weeshuis op de Nieuwegracht gehaald. Op het monument staat bij de overlijdensgegevens ‘Sobibor 13-05-1943’. Het rapport meldt dat dit ‘Sobibor 13-03-1945’ moet zijn. Maar deze correctie is in de officiële lijsten nergens terug te vinden. Overal staat ‘13-03-1943’. De maand is dus verkeerd vermeld. Het jaartal in het rapport kan simpelweg niet kloppen omdat het kamp Sobibor in 1943 werd gesloten.

4. Verkeerde sterfplaats
De 49-jarige Mozes van der Horst overleed in 1941 in Utrecht (zie HUA). Op het Monument staat zijn vorige woonplaats vermeld: Den Helder. Het gemeentelijke onderzoek heeft deze fout niet gemeld.

5. Soms wel, soms niet
‘P.’ signaleert verder dat sommige joodse mensen met hun naam op het monument staan vermeld het hun overlijdensdatum in Utrecht. En anderen, ook overledenen in Utrecht, staan er weer niet op.

Deze slachtoffers staan er bijvoorbeeld wel op: https://www.joodsmonument.nl/nl/page/121446/leonard-salomon-ornstein en https://www.joodsmonument.nl/nl/page/122330/hartog-cohen.

En deze slachtoffers niet:
https://www.joodsmonument.nl/nl/page/234817/meijer-pijpeman en https://www.joodsmonument.nl/nl/page/228134/johanna-groen-sanders.

Daar zit geen logica in. Het gemeentelijke rapport negeert deze inconsequenties.