26 oktober

Er staat een derde naam op het Utrechtse monument van een persoon die de oorlog heeft overleefd. Het gaat om Ingeborg Spanjer-Leiser (3-2-1908).

de foutieve melding op het monument.

Haar man Albert Spanjer, met wie zij ten tijde van de Tweede Wereldoorlog woonde op de Mauritsstraat 44 in Utrecht, is helaas wel omgekomen. Op het Utrechtse monument staat: in Sobibor. Bijna alle andere bronnen verwijzen naar Utrecht. Hoogstwaarschijnlijk is ook dit een fout. 

Ingeborg Spanjer-Leiser
Ze is in 1908 geboren in het Duitse Gross-Schönebeck (dit ligt ten noorden van Berlijn). Haar ouders hadden daar een warenhuis. Op de plek van dat warenhuis liggen sinds 2015 'struikelsteentjes' met de namen van haar ouders en tantes (die allen in kampen omkwamen).


Kaufhaus Leiser in Gross-Schönebeck


Struikelsteentjes voor de ouders en tantes van Ingeborg Spanjer-Leiser


De naam van Ingeborg komt voor op een na-oorlogse lijst van 3828 joodse mensen die de oorlog overleefd hebben, die in 1945 gemaakt is door een Centraal Register voor Joden dat gevestigd was in Eindhoven.

Ze woonde na de oorlog (een periode) in Düsseldorf in Duitsland op de Blumenstrasse 8-10.

In 1961 kreeg ze een Braziliaans inreisvisum:


Andere instanties
Ik heb dit verhaal over Ingeborg Spanjer-Leiser gestuurd naar allerlei oorlogsinstanties. De gegevens waren ook hen nieuw.
  • Zij kwam voor in de database van het Holocaust Namenmonument (dwz haar naam kon geadopteerd worden). Deze is zojuist verwijderd.
  • Zij is in 2015 genoemd tijdens het 102.000 Namen Lezen in Westerbork
  • Zij kwam voor als oorlogsslachtoffer op het Digitaal Monument. Dit is zojuist veranderd.