30 april (1)

Enspijk (Geldermalsen):

Op het oorlogsmonument van de gemeente Geldermalsen prijkt een naam van een SS’er. De gemeente is hierover vier jaar geleden ingelicht, maar zij heeft tot nu toe de naam niet verwijderd.

De Beusichemse docent Richard van de Velde heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorlogsperiode in West-Betuwe en hij komt tot het onomstotelijke bewijs dat Barend van Doorn (Meteren, 22-10-1924 - overlijdensplaats en -datum onbekend) in dienst was van de SS en in die hoedanigheid aan het Oostfront nabij Rusland is overleden. Zijn plek op het oorlogsmonument is daarom onterecht. Dit heeft hij in 2013 doorgegeven aan de gemeente Geldermalsen.


Hij schreef er ook over op de site http://www.oorlogsslachtofferswestbetuwe.nl/gesn.-in-duitse-dienst.html

De Deutsche Dienststelle, die informatie geeft over slachtoffers binnen het Duitse leger, heeft tegenover Van de Velde bevestigd dat Van Doorn een SS’er was.


Het monument voor de gemeente Geldermalsen staat in deel-dorp Enspijk. In 1950 was het nog alleen een bronzen beeld van een mannenfiguur op een witte zuil. Later kwamen er op een muurtje erachter plaquettes bij met meer namen.