7 juli

Kleine reconstructie
De namenlijst voor het Joods Monument in Utrecht blijkt op 16 juni 2007 opgevraagd te zijn bij het Joods Historisch Museum. Dat is dus dik acht jaar voordat het monument is geplaatst.

Het Joods Digitaal Monument Utrecht (JDMU), die de gegevens opvroeg en die met deze gegevens in 2010 een site maakte, heeft bovenstaande datum-informatie op haar site gezet (zie: http://www.jdmu.nl/hun-aandenken-zij-tot-zegen/).

In de acht jaar na de oplevering van het bestand kreeg het Joods Historisch Museum via haar eigen site Digitaal Joods Monument veel verbeteringen door, dankzij de inbreng van vele internetbezoekers. Het bestand van het JDMU veranderde amper.

Het bestuur van het Joods Monument Utrecht heeft de grote fout gemaakt het (oude) bestand van het JDMU blind te gebruiken voor haar namenmuur.

Strijd?
Opvallend feit is dat op de site van het JDMU nog steeds een namenlijst staat. Op het internet staan er nu dus twee. De andere is de site van het Joods Monument Utrecht. Eerder was al merkbaar dat er een vorm van 'strijd' was tussen de JDMU en het bestuur van de stichting Joods Digitaal Monument, die samenwerkten bij de totstandkoming van het monument. Zie: http://www.nieuws030.nl/opinie/fouten-op-het-joodse-monument-een-ongemakkelijke-waarheid/

Strijd of niet. Het is in ieder geval zo dat de site van het JDMU nog langzamer is met de correcties dan de officiƫle site. Op dit moment staat bijvoorbeeld Berthold Halpern er nog gewoon op met 'sterfplaats/datum onbekend'.