26 juni

Op 20 juni verscheen op deze site al de melding dat het zeker is dat er een tweede naam op het Joods Monument staat van een overlevende. Het gaat om Berthold (Bert) Halpern, die ook op de officiële correctielijst wordt genoemd.

Berthold Halpern heeft de oorlog overleefd

Hier meer over zijn leven
Het Duitse jongetje Berthold Halpern (1926) vluchtte samen met zijn broertje Lothar in 1938 naar Nederland. Hij woonde vanaf 1939 tot aan zijn onderduiktijd bij de joodse familie Lessing op de Lange Elisabethstraat in de binnenstad van Utrecht. Maurits Lessing had op nummer 36 aldaar herenkledingzaak London.

Zijn jongere broer Lothar verbleef in het joodse weeshuis aan de Pletterijstraat in Den Haag, waar op 6 maart 1943 de kinderen en het personeel werden weggehaald. Lothar is vermoord in Sobibor.

Berthold heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd door samen met familie Lessing onder te duiken in Driebergen, op het landgoed Sterkenburg aldaar. Na de oorlog trouwde Berthold met Susan Stroomenberg, lid van een familie van verzetshelden. Met haar vertrok hij naar de Verenigde Staten.

In Belvidere, New Jersey, begonnen ze in 1984 de Hollandse winkel A Touch of Dutch.

In 1997 werd Berthold, die inmiddels Burt heet, geïnterviewd over zijn oorlogstijd door de Shoah Foundation. Dit interview is in Nederland te bekijken bij het Joods Historisch Museum. Zie ook: http://collections.ushmm.org/search/catalog/vha35454

In 2011 ging de Wereldomroep langs bij het stel in hun winkel:Of hij op dit moment nog leeft, is nog onbekend. De winkel bestaat zelf nog en de facebookpagina is nog in de lucht. Later meer hierover.

Met grote dank aan onderzoekster Miriam Keesing.

NB. De melding op de officiële correctielijst dat Berthold Halpern "naar de USA is ontkomen" is totaal verkeerd geformuleerd. Niet voor het eerst, overigens.