Laatste bericht: 2 april 2023 (zie hieronder)

Zie ook: de gerelateerde website Kanttekeningen bij het Holocaust Namenmonument

Samenvatting
Op het in oktober 2015 onthulde Joods Monument bij het Spoorwegmuseum in Utrecht staan minstens 85 onjuistheden op een muur met 1239 ingebeitelde namen. De meest pijnlijke fouten zijn de vermeldingen van mensen die de oorlog overleefd hebben. 

Nadat journalist-historicus Jim Terlingen in 2016 via steekproeven tientallen fouten / slordigheden / oneffenheden constateerde, is er – helaas pas na flink aandringen van zijn kant – een gemeentelijk onderzoek gekomen naar de gegevens. Dit onderzoek stond onder leiding van historicus René de Kam. In maart 2018 werd het rapport gepresenteerd. De teksten erin waren echter ver onder de maat (slordigheden en weggemoffelarij). Volgens het rapport zijn 69 vermeldingen niet goed gegaan. De jaren erna zijn er nog meer fouten boven water gekomen. De teller staat nu (november 2021) op 85.

In maart 2018 is er ook een bordje op het monument gekomen met een verwijzing naar de officiële url van het Utrechtse Joods Monument waar de correcties worden getoond. Omdat de officiële site slecht werd bijhouden en dit de gemeente niet leek te deren, schreef Terlingen ook daar weer kritisch over. Toen is besloten om die site op te heffen. Het JCK beheert nu de correcties op het Utrechtse monument. 

"Ik ben blij met het bordje en het beheer door het JCK. Na twee jaar trekken en duwen van mijn kant is hiermee eindelijk een oplossing gekomen voor de noodzakelijke correcties van de gegevens. Zorgvuldig beheer van de correcties doet recht aan de intentie van het monument", aldus Terlingen. "Eindelijk zijn de gegevens nu in goede handen en is mijn ‘strijd’ voorbij. Met overwinning na overwinning, maar ook met illusies armer."

Opiniestuk van Terlingen - AD, 24 juni 2017 -
toen er in Utrecht nog 'maar' dertig fouten bekend waren
(klik erop voor een vergroting)